Diyabet; yemeklerden sonra kanımızdaki şeker düzeyini dengeleyen insülin hormonunun; eksikliği ve/veya yeterince salgılanmasına rağmen, vücutta kullanılamaması sonucu oluşan kronik metabolizma bozukluğudur*.
(*Türk Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tanımına göre https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/diyabet)
Yada; açlıkta yada toklukta ölçülen “kan şekeri düzeylerinin” normal yada fizyolojik değerlerin üzerinde seyretmesi halidir diyebiliriz.
Yada; vücudumuzun “kanımızdaki şeker düzeyini kontrolünü kaybetmesi” de diyebiliriz.
Yada; Yediğimiz besinlerin sindirimi sonucu oluşan ve “kana geçen şekerin kandan hücre içine giremeyip sürekli olarak kanda kalması sonucu kanda şeker miktarının yükselmesiyle” kendini gösteren ve ömür boyu süren bir hastalıktır** da diyebiliriz.
Detaylı Bilgi İçin WhatsApp İletişimi Kullanabilirsiniz. veya Aşağıdaki Risk Öğrenme Butonuna Tıklayabilirsiniz.
Vücudumuzda pankreas denen organımızda üretilen ve pankreasta üretildikten sonra bir yemeği takiben pankreastan “kana karışan” “İNSÜLİN HORMONU” kanımızdaki şekerin kontrolünü sağlayan “ESAS HORMONDUR”.
Yemeklerle alınan besinlerin içindeki şeker ince barsaklarımızdan kana karışır ve kanımızda şeker yükselmeye başlar. İNSÜLİN HORMONUMUZ “kanımızda yükselen şekeri” hücre içine alınmasını/girmesini ve “enerji olarak kullanılabilmesi/yakıt olarak kullanılabilmesi” için anahtar görevi görür. İnsülinin yokluğu veya etkisizliği sonucu hücre içine giremeyen şeker kanda yükselmeye başlar.
Daha Detaylı Bilgi İçin İletişim Sekmesine Bakınız.